Wydawałoby się, że podlewanie kwiatów to najłatwiejsza czynność na świecie. Nic bardziej mylnego. Okazuje się, że najwięcej roślin ginie właśnie z powodu „przelania” lub przesuszenia.
Oczywiście każdy gatunek ma właściwe dla siebie wymagania dotyczące nawadniania, istnieją jednak zasady ogólne, których przestrzeganie pomoże w pielęgnowaniu kwiatów doniczkowych. Poznajcie siedem najważniejszych.
- Kiedy podlewać?
Rośliny uprawiane w domu najlepiej podlewać rano. Warto pamiętać, że zimą potrzebują one mniej wody, lecz gdy temperatura na dworze rośnie, wzrasta również zapotrzebowanie roślin na wodę. - W zależności od rodzaju donicy
Rośliny w donicach plastikowych podlewamy rzadziej niż te pojemnikach ceramicznych. Powód? Woda wyparowuje przez porowatą powierzchnię gliny. - Unikamy podlewania „często i po trochu”
Lepiej obficie, choć z umiarem, podlać roślinę i odczekać aż ziemia lekko przeschnie. Dzięki temu gleba będzie lepiej dotleniona. - Jaka metoda – „od góry” czy „od dołu”?
Większość roślin podlewamy „od góry” (na ziemię). Są jednak gatunki, których liście w kontakcie z wodą gniją (np. cyklamen, fiołek afrykański, hortensja). Rośliny takie podlewamy „od dołu” tzn. wylewamy wodę wprost do podstawki i czekamy aż się „wchłonie”. Innym sposobem jest zanurzenie doniczki w naczyniu z wodą (prawie po sam brzeg). Po kwadransie wyjmujemy ją i pozwalamy, by ziemia oddała nadmiar płynu. - Jak podlewać „od góry”?
W przypadku tej metody wlewamy wodę aż po brzeg doniczki. Po kwadransie wylewamy jej nadmiar zebrany na podstawce (nie dopuszczamy, by donica stała w wodzie). - Chlor szkodzi
Lepiej nie podlewać wodą prosto z kranu. Chlor, który może zawierać, szkodzi roślinom (rosną wolniej, na brzegach liści mogą pojawić się brunatne obwódki). Aby się go pozbyć, wystarczy na kilkanaście godzin pozostawić wodę w otwartym pojemniku. Chlor (a przynajmniej jego częśc) wyparuje, a woda osiągnie najlepszą dla roślin temperaturę pokojową. - Twarda woda nie zawsze zła
Większość roślin źle znosi podlewanie wodą wodociągową (tzw. twardą, zawierająca węglan wapnia) – może to doprowadzić m.in. do żółknięcia liści. Prostym sposobem na jej zmiękczenie jest przegotowanie wody. Istnieją gatunki, które jednak preferują twardą wodę. Do gatunków wapniolubnych należą m.in. dzwonek różnolistny i pomarańcza miniaturowa.
Źródło: Onet